Siirry sisältöön

Kiertotalouden osaamisalustan suunnittelua

Kuva: Kelly Sikkema

Idea Kuluttajakiertotalouden osaamisalusta -hankkeeseen tuli, kun CoReorient huomasi työ- ja elinkeinomisteriön haun kiertotalouden ekosysteemien ja osaamisalustojen kehittämiseksi. CoReorient oli jo pitkään halunnut selvittää, miten kiertotaloutta voisi edistää teollisuuden lisäksi kuluttajatasolla ja oli tunnistanut ongelman: osaamista oli kyllä tarjolla paljonkin, mutta se oli hajallaan internetissä eikä ollut suomalaisten kuluttajien hyödynnettävissä.

Tämän osaamisen helposti tarjolle tuovaa alustaa ehdotettiin Turun AMK:lle, joka oli jo pitkään halunnut selvittää, miten korjausyrittäjät saisi paremmin näkyville ja tavoitettaviksi osana ekosysteemiä. Hakemuksessa yhdistettiin nämä kaksi tavoitetta osaamisalustalle. Hankkeen käsittelijät tunnistivat lisäksi Infinen ostavastuullisesti-palvelun, joka jo kokosi kuluttajille tarjottuja vastuullisia tuotteita ja palveluita. Hakemuksessa hahmoteltua osaamisalustan suunnitelmaa muokattiinkin niin, että se voisi tavoittaa kuluttajia osana tämän tyyppisiä palveluita.

Kun hanke käynnistyi, osaamisalustan toteutusta alettiin aluksi suunnitella kaikki edellä mainitut tarpeet huomioiden. Työ aloitettiin tunnistamalla ohjelmistokehityshankkeiden vaiheet ja valitsemalla alustan painotukset ja tarkentamalla konkreettisemmin yhteiset tavoitteet sekä tarve ohjelmistokehitystä tarjoavan palveluntarjoajan erityisosaamiselle. Tämän jälkeen selvitettiin jo olemassa olevia esimerkkialustoja ja palveluita ja valmisteltiin korkealla tasolla alustan vaatimuksia, joiden perusteella laadittiin kehityshankkeen kuvaus ja valittiin paras palveluntarjoaja.

Kun ollaan kehittämässä jotain täysin uutta, niin pitää kyetä vaihtamaan sisältöä ketterästi matkan varrella. Tällöin kannattaa valita toteuttajiksi kumppaneita, jotka pysyvät iteroinnin pyörteissä mukana!

Tämän jälkeen kehitys alkoi konkretisoitua: palvelusuunnittelija laati hankkeen toiveiden pohjalta Adobe XD -ohjelmistolla sivustokartan ja se hyväksytettiin. Tämän jälkeen tehtiin ensimmäiset käyttöliittymänäkymät palvelun avainsivuista, ja samaan aikaan selvitettiin olemassa olevien ohjelmistototeutusten hyödynnettävyys. Kun kävi ilmi, että suunniteltuun käyttötarkoitukseen soveltuvaa valmista wiki-tyyppistä ohjelmistototeutusta ei ollut saatavilla, hankkeen piti karsia alkuperäisiä suunnitelmia merkittävästi poistamalla wiki-tyyppinen sisällönhallintajärjestelmä ja sivurakenteet. Tehdyistä käyttöliittymänäkymistä voitiin hyödyntää lähinnä tyylielementit.

Käyttöliittymäsuunnittelu eteni lähtökohtana mobiilikäyttö selaimella, mutta yrittäjille tehtyjen haastatteluiden perusteella huomattiin edelleen, että suunniteltu tietojen päivittäminen uuteen palveluun ei ollut realistista. Siten toteutussuunnitelmaa yksinkertaistettiin edelleen ja korvattiin oma yritysten palveluiden tietojen kerääminen Googlen yritystiedoilla, jotka vain esitettäisiin paremmalla tavalla. Samalla suunniteltiin, miten voitaisiin tuoda lisäarvoa myös tavanomaiseen internet-hakuun koostamalla hakulausekkeita ja kääntämällä englanninkielisiä tuloksia suomeksi käyttäjän puolesta.

Loppumetreillä hankkeessa alettiin vielä miettiä, pitäisikö keskittyä kuitenkin pelkkään selvitystyöhön ja kuluttajien ohjaamiseen Sitran elämäntapatestin tapaan, ja pitäisikö jo tehty palvelusuunnitelma siten jättää toteuttamatta. Pohdinnan jälkeen löydettiin ratkaisu, jossa voitiin tuoda elämäntapatestin tyyppisiä elementtejä ja lisäksi tarjota konkreettisia ratkaisuita korjausten tekemiseen tai teettämiseen. Tämä saatiin vielä osaksi suunniteltua käyttöliittymää. Lopulta kahden kuukauden tiiviin iteroinnin jälkeen palveluntarjoaja sai koko monikymmensivuisen palvelunäkymäkuvauksen valmiiksi.

Hanke oli vihdoin valmis aloittamaan ohjelmistokehityksen. Suunnitelmia mukautettiin vielä hankintaa valmisteltaessa, jotta kokeiltava alusta täyttäisi myös IT-hankinta- ja tietoturvakriteerit, eikä olisi liian riippuvainen Googlen palveluiden hinnoittelusta.

Summa summarum, jos voitte jotakin ottaa opiksi omissa kehityshankkeissanne, se on tämä: Kun ollaan kehittämässä jotain täysin uutta, niin pitää kyetä vaihtamaan sisältöä ketterästi matkan varrella. Tällöin kannattaa valita toteuttajiksi kumppaneita, jotka pysyvät iteroinnin pyörteissä mukana!

Heikki Waris
CoReorient