Siirry sisältöön

Vastuullisia valintoja Kestävän elämän tapahtumassa

Suomen ensimmäinen kestävän elämäntavan ja vastuullisten valintojen messutapahtuma Kestävän elämän tapahtuma 2022 järjestettiin Helsingin Kattilahallissa 8.–9.10.2022. Tapahtuman järjestivät vastuullisuusmuotoilutoimisto Infine ja Ostavastuullisesti.fi-sivusto, ja kaikki tapahtumassa mukana olleet tuotteet ja palvelut olivat riippumattoman Vastuullisuuspaneelin hyväksymiä.

Tapahtumassa oli esillä myös Kuluttajakiertotalouden osaamisalusta -hanke. Hanke herätti kävijöissä paljon kiinnostusta, ja saimme useita halukkaita testaajia hankkeessa kehitettävän alustan ensimmäiselle versiolle, joka saadaan todennäköisesti julkaistua tammikuussa 2023. Hankkeessa työskentelevät Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat olivat myös ideoineet tapahtumaan leikkimielisen ”Millainen kuluttaja olet” -testin, jossa tapahtuman kävijät pääsivät arvioimaan itseään kuluttajina. Testin pohjana olivat Sitran motivaatioprofiilit tai kuluttajatyypit eli mukavuudenhaluinen nautiskelija, seuraileva suunnanetsijä, arjen selviytyjä, impulsiivinen heräteostaja, perinteinen tolkun ääni, fiilisvihreä suunnannäyttäjä ja neuvokas arkivihreä.

Kävijöiden kuluttajatyypit painottuivat vihreään ja vastuulliseen kuluttamiseen jo tapahtuman luonteestakin johtuen, ja neuvokas arkivihreä nousikin yleisimmäksi kuluttajatyypiksi. Harva meistä vastaa kuitenkaan täysin mitään tiettyä kuluttajatyyppiä, vaan tavallisesti olemme sekoituksia useammasta tyypistä. Tapahtuman kävijät saivatkin profiloitua niin moneen kuluttajatyyppiin kuin halusivat. Kävijöiden pohdintojen mukaan kuluttajatyyppi saattaa vaihdella niin iän, elämäntilanteen, kulutuksen kohteen kuin viikonpäivänkin mukaan. Tämä pätee varmasti laajemminkin, ja varsinkin elämäntilanne ja ikä vaikuttavat yksilön kulutusmahdollisuuksiin ja kulutustapoihin merkittävästi.

Suomen vastuullisin tuote 2022 -kilpailun voiton vei Järki Särki

Tapahtumassa julkistettiin Suomen vastuullisin tuote 2022 -kilpailun voittaja ja kunniamainintojen saajat sekä yleisöäänestyksen voittajat. Vastuullisuuspaneelin valitsema voittaja oli Järki Särki, ja kunniamaininnan saivat Pure Waste -paidat sekä Pöhiskö-aurinkoilmakeräimet. Yleisöäänestyksen voitti Vegvursti ® Original & Pepper. Toiselle sijalle tuli Lotus Luonnonystävän WC-paperi ja kolmannelle sijalle Sinituotteen biohajoavat puhdistustabletit. Tapahtumassa oli myös kiinnostavia puheohjelmia muun muassa Third Rockin toimitusjohtajalta ja yhteiskunnalliselta vaikuttajalta Leo Straniukselta, Pentti Arajärveltä sekä toimittaja, kirjailija ja aktivisti Suvi Auviselta. Tapahtuman juonsi tietokirjailija ja tulevaisuusvisionääri Perttu Pölönen.

Kestävään elämäntapaan ja vastuullisiin valintoihin keskittyvälle tapahtumalle on selvästi tilausta, ja muutamat kävijät ihmettelivätkin miksi tapahtumaa ei ole järjestetty jo aikaisemmin. Tapahtuma oli suunnitteilla jo vuoden 2020 Habitaren yhteyteen, mutta koronapandemian vuoksi tapahtuma jouduttiin siirtämään ja suunnittelemat menivät uusiksi. Omat kokemuksemme tapahtumasta olivat erittäin positiivisia, sillä tapahtuma tarjosi tilaisuuden tehdä hanketta tutuksi ja käydä arvokasta vuoropuhelua tapahtumakävijöiden kanssa sekä mahdollisuuden verkottua muiden vastuullisuutta ja kestävyyttä edistävien toimijoiden kanssa. Kestävän elämän tapahtuma aiotaan järjestää uudestaan jälleen ensi vuonna, ja kannustamme kaikkia aiheesta kiinnostuneita lähtemään mukaan!

Teksti ja kuvat: Minna Leppälä

Lähteet:

Osta vastuullisesti: Kestävän elämän tapahtuma 2022
Osta vastuullisesti: Suomen vastuullisin tuote -kilpailun tulokset on julkaistu
Sitra: Fiksu kuluttaminen Suomessa